Ebru Akçınar Özgür
Mali müşavirler ve pandemi dönemindeki yaşadıkları zorluklar
Bu hafta sizlere yeni bir kanun yada yönetmelikten bahsetmek yerine kendi mesleğimden ve meslektaşlarımın işini yaparken karşılaştıkları sorun ve zorluklardan bir parça bahsetmek istedim .
Zira biz işini en iyi şekilde yapmaya çalışan Mali Müşavirler olarak son 3 yıldır ve özellikle pandemi süresince gerek Maliye Bakanlığının, gerekse de Sosyal Sigortalar ve İş Kur Kurumu ,TUİK ,Kosgeb,Sanayi ve Sicil Bakanlığı gibi devlet kurumlar ile pandemiden etkilenen mükelleflerimizin kredileri için Bankalara sürekli evrak hazırladık . Yok kısa çalışma ödeneği müracaatları ,pandemi ücretsiz izinleri girişi , yok teşvikler ,yok af müracaatları diye adeta kendimizi paraladık .. Aman çalışanlar ve firmalar mağdur olmasın, aman mükellef yararlansın ,aman devletimizin kasasına para girsin .... Gerçekten bir çok kişi esnek çalışıp işe gitmezken bizler bu işleri yetiştirmek için hafta sonları bile çalışır hale dönüştük .
Sanırım bu kadar yıldır böyle bir yazı yazmamamış olmam bu pandemi sürecindeki iş yükümüzün artması ve artık mesleğimizin gereği olan ve meslektaşlarımın da hakkı olduğunu düşündüğüm bazı talepleri ne yazık ki odalarımızın yetirince dile getirip bir çözüme ulaştırmamasından yada dikkate alınmamasından kaynaklanmaktadır .Bu talepleri bir Mali Müşavir olarak yetkili mercilerden ve yetkililerden bir çok meslektaşım ile birlikte özlemle bekliyoruz.Makul taleplerimiz ;
1-Mali Müşavirlerin kamu faydası İçin çalıştığı ve kamu hizmeti yaptığı kabul edilerek KDV yükü hafifletilmeli indirim yapılmalıdır.Danışmanlıklarda KDV yükü hafifletilmelidir .Avukatlarda bu uygulamaya geçilmiştir .Mali Müşavirlerin danışmanlık hizmetlerine de KDV tevkifatı uygulanmalıdır.
2 - Mali müşavirlerin pandemi sebebiyle kapatılan firmalarına ait aylık mali müşavirlik hizmet bedeli devlet tarafından karşılanmalıdır.
3-Mali müşavirlerin vergi dairelerince ve sgk tarafından yapılan işlemlerine sürekli yenileri eklenmemeli, kurumların kendi elemanları tarafından yapılması sağlanmalı ,yada firma başına devlet tarafından bu işlere ilişkin Mali müşavire hizmet bedeli ödenmelidir .Bu uygulama Eczanelerde görülmektedir .Eczaneler her ay sgk reçete okuma bedeli olarak hizmet faturası düzenlemektedir .Aynı uygulamaya Mali Müşavirlerde de geçilmelidir .
4- Mali Müşavirlere de yeşil pasaport verilmelidir.Ekonomik dinamiğin en büyük parçası olan Mali Müşavirlere yurt dışı işleri yapmak İçin yeşil pasaport verilmelidir.
5-Mali Müşavirlere yaptıkları iş sürekli çalışma gerektirdiğinden ve yıpranma payı fazla olduğundan erken emeklilik hakkı tanınmalıdır.
6- Mali Müşavirlerin haksız rekabeti ile ilgili ciddi kararlar alınmalıdır ve uygulanmalıdır .
7- e-Arşiv Fatura uygulamasına geçiş zorunluluğu olmayan mükelleflerin düzenleyecekleri faturaların, vergi mükelleflerine düzenlenen; vergiler dahil toplam 5 bin TL’yi; vergi mükellefi olmayanlara düzenlenen; vergiler dahil toplam 30 bin TL’yi aşması halinde “e-Arşiv Fatura” olarak düzenlenme zorunluluğu getirilmiştir. Bu sebeple 5.000,00TL BA- BS formları kaldırılmalıdır . Bu faturaların Temmuz ayından itibaren BA ,BS formlarına dahil edilmemesi bile tam bir çalışma gerektirecektir. Bu formlar tamamen kaldırılmalıdır .
8- Son dönem geçici vergi beyannamesi özellikle Gelir Vergisi mükelleflerinde kaldırılmalıdır .Zira Mart ayında Gelir vergisi beyannamesi verilmek zorunda olduğundan herhangi bir vergi kaybı da olmayacaktır .
9- Eskiden Vergi daireleri ve Sosyal Sigortalar Kurum tarafından yapılan bir çok işlem artık sistem üzerinden Mali Müşavirlere yaptırıldığından; mükelleflerden aldığımız ,yıllık katkı payı pandemi sebebiyle ya indirim yapılarak çok az bir kısmı tahsil edilebilmiş yada bir bölümü hala tahsil edilememiştir. Dünyanın en iyi gelir idaresine bağlı interaktif vergi dairesi bilgisayar programları ülkemizde olduğundan gurur duyuyor olsakta bir yandan devlet kurumları tarafından üzerimize yüklenen birçok işlem dolayısıyla Sistem bedeli ,
kırtasiye ,Bilgisayar ,yazıcı ,kağıt ,
toner ,eleman gideri ve zaman maliyeti hep Mali Müşavirlere yüklenmektedir .Devletin vergi gelirleri için bu kadar uğraşan Mali Müşavirlere devlet tarafından mükellef sayısına ve işlem hacmine göre adaletli birşekilde Yıllık Sistem ve Katkı payı desteği verilmelidir .Bunun için damga vergisinden pay ayrılabilir .Mali Mühür ücretlerinden pay ayrılabilir .
10-Bir firmadan başka bir firmaya çalışmak üzere giden, orada uzun süre kalarak vergi beyannamelerini oluşturan evrak ve fişlerini ,hesaplarını kontrol ederek beyanname düzenleyen, e-defter ve beyanları hazırlayan ve ilgili kurumlara her ayın belirli bir gününe kadar yetiştirmek zorunda bırakılan ve esnek çalışma hakkı bile olmayan biz Mali Müşavirler covid 19 aşı kapsamında acilen aşı sırasına alınmalıdır .
11-Unutulmamalıdır ki ;Devletimizin vergi gelirlerini sağlayan birçok beyanname Mali Müşavir tarafından hazırlanmaktadır.Bu aziz millet ve güzel vatan için çalışan biz Mali Müşavirler devletimizin gücünü yanımızda hissetmek istiyoruz .Bu sebeple pandemi döneminde kuru teşekkür yerine haklı taleplerimizin karşılanması bizleri bir nebze de olsa sevindirecektir .
Bu vesile ile ;Bu ülkenin geleceği ve teminatı güzel çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını en kalbi duygularımla kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi saygıyla, rahmetle anıyorum.
Tüm Kıymetli Meslektaşlarım ve siz Değerli Okurlarım ;Sağlıkla ve mutlulukla kalın ...
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.