Pınar Yeşiltay Sevim

Pınar Yeşiltay Sevim

Maruz Kalma Etkisi

“Yaz boyunca kitabın tek sayfasını açmadı, o kadar çok kitap alıyor sıklıkla oku diyorum ama dinlemiyor ki” diyen ebeveynlerin sayısı hiç de az değil. Tüm anne babalar çocukları onlar hatırlatmadan ve hatta zorlamadan okusun, kitaplarla iyi bir ilişki içinde olsun istiyor. Çocuklar ise kitap okumak yerine dijital dünyada var olmayı, online oyun oynamayı, ekranla zaman geçirmeyi tercih ediyor.

Bazen ödül ceza şeklinde kitapla tehdit ediyor ebeveynler. Kitabından şu kadar sayfa okursan bilgisayarını açabilirsin gibi koşullar sunuyorlar çocuklarına.

Peki bu durumda kitap okuma eylemi ana hedefe giden yolda bir engel olarak görünmez mi çocuğa, böyle kitap okumak sevdirilebilir mi allah aşkına?

Bana çocuğunun kitap okumadığından yakınan ebeveynlere soruyorum;

Siz ne sıklıkla kitap okursunuz?

Günün hangi dilimlerini okuyarak değerlendiriyorsunuz?

Sosyal medyada ya da ekran başında geçirdiğiniz süreyi kısıtlayıp kitap okumaya vakit ayırıyor musunuz?

Çocuğunuzla kitapçı gezer, kitap sohbetleri yapar mısınız?

Etkilendiğiniz kitaplar aile sohbetlerinize yansıyor mu, beğendiğiniz karakterleri ya da olay örgüsünü ailenizle paylaşıyor musunuz?

Üzgünüm sevgili anne babalar, kendi yapmadığınız bir eylemi çocuğunuzdan bekleyemezsiniz. Sadece ekonomik bedel karşılığı aldığınız kitapları çocuklarınızın okumasını istiyorsanız bunun rol modeli olmak zorundasınız.

Ailece kitap okuma saatleri düzenleyerek, ekrandan ve sosyal medyadan feragat etmeli, avm gezilerinizde çocuklarınızla yeni çıkan kitapları incelemeli, her boş vaktinizde okuyarak örnek olmalısınız ki çocuk da maruz kaldığı okuma eylemini içselleştirebilsin. Evinizde kütüphane için yer ayırmalı, kitabı önce siz önemsemelisiniz.

Yani canım anne babalar çocuğunuz okusun istiyorsanız siz de okuyacaksınız bunun başka yolu yok! İnsanların yeni bir uyarana tekrarlı olarak maruz bırakılmaları o uyarana yönelik olumlu değerlendirmelerini arttıracağı olgusu salt maruz bırakma etkisi olarak tanımlanmaktadır. Tekrar tekrar anen babasının okuduğunu gören, evde çeşitli yerlerde kitapla karşılaşan, alış verişe çıkılınca ailece kitapçı dolaşılan ailelerdeki çocukların okumayı sevmemesi çok da mümkün değil.

Unutmayın, tekrar tekrar söyleyerek değil tekrar tekrar örnek olarak kazandırılır kitap sevgisi.

anne-cocuk-yatak-kitap-okumak-2.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum