Senem Köse Bektaş
METABOLİZMA HIZINI ARTTIRAN VİTAMİN VE MİNERALLER
Benim metabolizma hızım çok yavaş, yoksa gün içinde çok az yiyorum diyenleri duymuşsunuzdur ya da bunu tam olarak sizde yaşıyor olabilirsiniz. Sık diyet yapıp ama bir türlü kilo veremeyenlerinde en çok şikayet ettiği yada diyet yapmadan formda kalan kişilerin benim metabolizmam hızlı dediği...Bu metabolizma nedir öncelikle onu bir tanıyalım.
Metabolizma hücre ve organizmaların yaşamsal faaliyetlerini sürdürdüğü kimyasal tepkimelerdir. Bu kimyasal tepkimeler 2 ye ayrılır
1. Anabolizma; yani gıdanın hücre yapısına katılması; genç yaşlarda daha sık görülür.
2. Katabolizma; yani aldığımız besinin enerjiye dönüşmesi; ileri yaşlarda daha sık görülür.
Anabolizma ve katabolizma metabolizmayı oluştururken, dengede olması bazal metabolizmamızın sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar. Bazal metabolizma hızı kişinin yaşı, cinsiyeti, yaşam şekli, genetik kodları, beslenme şekli, inançları, düşünce şekli, iklim, stres düzeyi, hormonları gibi bir çok faktöre bağlıdır.
Metabolizmayı nasıl hızlandırırız? Sorusunun bir çok cevabı varken bugün vitamin ve minerallere göz atalım.
1. B vitaminleri:
Hayatımızın neşesi olarak adlandırılan B1 vitamini (Thiamin), vücudumuzun yağ, karbonhidrat ve protein metabolizması için gereklidir.
Çoğunlukla hazır gıdalarla beslenen ve çok tatlı yiyenlerde eksik olan B5 vitamini, yağları eritmek yağları vücutta değerlendirmek ve enerji üretimi için gereklidir.
Vitamin C, folik asit ve B5 vitamini ile sıkı işbirliği içinde çalışan B12 vitamini , enerji ve demir metabolizması, yağ yakımı, karbonhidrat ve proteinlerin vücutta etkin bir şekilde değerlendirilmesi için elzem olan vitamindir.
Vücudun kas oranını artıran ve besinleri enerjiye dönüştürmeye yarayan B6 vitamini, metabolizmanızı hızlandırmanızda yararlı olacaktır. Vücudun düzenli olarak glikozla (kan şekeri) beslenmesinde önemli rol oyanayarak ani açlık krizlerine yardımcı olur.
2. C vitamini: Gençlik iksiri C vitamini protein yapı taşı olan ‘’lisin’’ den ‘’carnitini’’ sentez eder. Bu madde kilosu fazla olan bireyler için çok önemlidir. Çünkü Carnitin, kandaki yağ moleküllerini alarak yakılmak üzere hücrelere taşır. Bu nedenle kilo kontrolünde çok önemli olan bir vitamindir. Ayrıca yağ yakılma işleminde gerekli olan stres hormonlarının üretimi içinde gereklidir.
3. D vitamini: Biyokimyagerler tarafından hormon olarak değerlendirilen D vitamini, kalsiyumun işlevlerini yerine getirebilmesi için gerekli bir vitamindir. D vitaminin insülin direnci ve diyabetli kişilerde kan şekerini kontrol ettiği, tokluk hissinin oluşmasında da etkisi üzerinde çalışmalar devam etmektedir.
4. Magnezyum: Yaşam için çok önemli bir çok hücresel metabolizma faaliyetlerin oluşması için olmazsa olmaz olan minerallerimizdendir. Magnezyum vücudumuzun insülin üretmesi ve değerlendirmesini
desteklerken, sindirim bozukluklarına yardımcı olur, yağın vücutta yakılması faaliyetinde en büyük destekçidir. Özellikle çok sık diyet yapan kişiler, yüksek oranda alkol içenler, sık sık idrar söktürücü ilaç kullananlar, aşırı derecede spor yapanlar ve stres oranı aşırı yüksek olan bireylerde magnezyum
gereksinimi artmaktadır.
5. Kalsiyum: Kalsiyum denince aklımıza ilk gelen; Kemiklerimizi ve dişlerimizi stabilize etmesi ve de kemik erimesi ve osteoporozeye karşı korumasıdır. Ancak kalsiyum, hücrelerde yağın yakılmasını aktifleştirerek, bağırsaklar üzerinden vücudun yaüı emmesini frenlemektedir. Sindirim ve
metabolizmanın oluşması için gerekli olan enzimler ve hormonlar içinde elzem olan bir mineraldir.
6. Demir: Kan üretimi için gerekli olan Demin minerali gelişmeyi destekler, oksijeni vücut hücrelerine taşıyarak, her hücremizde yaşamı sağlayan enerji metabolizmasında büyük rolü vardır. Kandaki düşük demir düzeyi, kaslarımıza daha az oksijenin gitmesine neden olarak, yağ yakma sürecini sabote eder. Demir gereksinimi dengeli bir beslenme ile karşılanmaktadır. Genel olarak hamilelik döneminde, çocukların gelişim döneminde, ergenlik döneminde olan kız çocuklarında vegan ve vejeteryan beslenen bireylerde doktor kontrolünde öngörülen dozda takviyesi alınabilir.
Altını çizerek vurgulamak isterim ki; tüm bu vitamin ve mineraller dengeli ve holistik (bütünsel) bir beslenme planı ile vücudumuza besinler yolu ile alınabilmektedir. Takviye almadan önce mutlaka bir doktor kontrolünden geçmekte fayda vardır.
Bir Şamana sormuşlar ‘’Zehir nedir?’’ ‘’İhtiyacımızdan fazla olan her şey Zehirdir.’’
demiş.
Şifanın gücü için kendine bir adım at...
Işıltınızla var olun...
Sevgilerimle...
Senem Köse Bektaş
Holistik Beslenme Danışmanı /Theta Healing Uygulayıcısı Gıda Mühendisi
İnstagram @holistikmuhendis
Twitter @senemkose14