PREMENSTRUAL SENDROM VE BESLENME

Regl Dönemini Daha hafif atlatmak istiyorsanız, size önereceklerimle işe başlayabilirsiniz!

Her ayın belirli günlerinde, her zaman giydiğiniz kıyafetler dar gelmeye, saçlarınız bir türlü şekle girmemeye başlar. Bu dönem öncesi ve sırasında farklı iştah mekanizmaları devreye girer. Canınız sürekli ya tatlı ister ya da tam tersi tuzlu ister. Yani vücudunuz regl döneminden 10 gün önce, fiziksel ve ruhsal olarak değişiklik gösterebilmeye başlamaktadır. Hatta o dönemde kişilik değişiklikleri bile gözlemlenebilmektedir. Sosyal ve özel hayat içi tartışmalar en çok bu dönemde yaşanmaktadır. Bu sendrom ile baş etmek için yediklerinize, içtiklerinize dikkat edip bu sıkıntılı günlerinizi daha kolay atlatabilirsiniz.

Kadınlarda regl öncesinde başlayan ve ruhsal veya fiziksel bir takım belirtiler ile kendisini belli eden bu duruma premenual sendrom (PMS) denir.

PMS, kadın ve genç kızların adet (regl) dönemine girerken yaşadıkları önemli karakteristik fiziksel ve ruhsal belirtiler olarak tanımlanmaktadır.

PMS BELİRTİLERİ
Her kadın veya genç kızda farklı ruhsal veya fiziksel belirtiler gözlenebilmektedir. Belirtilerin şiddeti, her ay farklı belirtiler gösterebilmektedir. Belirtiler, özellikle regl döneminden 7-10 gün önce kendini gösterir ve bu dönem yaklaştıkça belirtiler hafif, orta veya şiddetli olabilir.

Regl döneminde hem RUHSAL

- Sıkıntı, kaygı
- Çabuk sinirlenme
- Halsizlik
- Depresyon
- Kızgınlık
- Konsantrasyon bozukluğu
- Aşırı duyarlılık
- Cinsel istekte değişme
- Kendini beğenmeme
- Sosyallikten uzaklaşma

hem FİZİKSEL belirtiler
- Karın ve Göğüslerin şişkinliği ve hassaslığı
- Parmaklarda su toplanması
- İştahın artması
- Baş ve Diş ağrısı
- Yeme isteği
- Kabızlık
- Mide bulantısı
- Susama
- Hantallaşma
- Uyku alışkanlığının değişmesi

PMS de FİZİKSEL BELİRTİLERİ EN HAFİF SIYRIKLARLA ATLATMAK İSTİYORSANIZ; periyodunuzdan 1 hafta veya 10 gün önce tuz ve tuzlu besinler tüketiminizi azaltabilir veya kesebilirsiniz. Tuz vücutta suyun tutulmasına neden olur. Günlük su miktarınızı arttırınız.

  1. Grup: Menstrüal dönem öncesi %80 inde bu belirtiler görülüyor.

· Huzursuzluk

· Uyku sorunları

· Duygusal dalgalanmalar

· Sinir gerginliği

· Panik ataklar

Vücutta östrojen hormonun artıp, progesteron hormonun azalması. Tatlı, şekerli yiyecekler ve süt ürünleri belirtileri daha da artırabiliyor. B vitamininden zengin yiyeceklere ağırlık vermek gerekiyor.


 

  1. Grup: Menstrüal dönem öncesi %60 inde bu belirtiler görülüyor.

· Vücutta su tutulması

· Göğüslerde hassasiyet

· Karın bölgesinde şişkinlik

· Kilo alma

· Sık idrara çıkma

· Sorunlu bağırsak sorunları

· Kabızlık

E vitamini, B grubu vitaminleri ve krom minerali yararlı olacaktır.

Kahve, çay, çikolata, kola ve bazı gazlı içecekler kafein içerirler. Kafeinin idrar söktürücü özelliği olması nedeniyle vücudunuzdan hızla su kaybına neden olur. Bu da kabızlığın oluşmasına sebep olur. Vücut, tuzu suyla seyrelterek dışarı atabilmektedir. Yani ne kadar çok su içerseniz dokularda biriken tuz o kadar kolay dışarı atılmaktadır. Yeterli su içilmediğinde vücut bunu susuzluk tehlikesi olarak algılayıp mevcut suyu tutmaya başlamaktadır.

  1. Grup: Menstrüal dönem öncesi %40 inde bu belirtiler görülüyor

· Çarpıntı

· Halsizlik

· Baş ağrısı

· İştahın artması

· Bayılma

· Migren

· Baş dönmesi

Bu gruptaki belirtilerin nedenleri, kan dengesindeki bozulmalara, magnezyum ve krom mineralleri ve temel yağ asitleri (EFA) içeren yiyecekler yararlı olacaktır.

  1. Grup: Menstrüal dönem öncesi %20 inde bu belirtiliyor görülüyor.

· Depresyon

· Kafa karışıklığı

· Unutkanlık

· Koordinasyon bozukluğu

· Uykusuzluk

· Ağlama

Bu gruptaki belirtilerin nedenleri kandaki progesteron seviyesinin normalin üzerinde olmasıdır. B vitaminleri, kalsiyum, selenyum ve magnezyum içeren besinlere ağırlık vermek yararlı olacaktır.

NEDEN TATLI TÜKETME İHTİYACI ARTAR ?

Östrojen hormonun vücutta dolaşımının azalması, kan şekeri seviyesinin düşmesine, dolayısı ile iştah metabolizmasının artışına neden olur. Bayanlar için östrojen uyarıcı bir hormon, aynı zamanda serotonin demektir. Östrojen mutluluk hormonu olarak bilinen seratonin üretimini etkiler. O zaman düşük östrojen dediğimizde yetersiz seratonin diyebiliriz. Bayanlar seratonini yani mutluluk hormonlarını arttırmak için genellikle tercihleri yüksek şeker içeriğine sahip besinlerdir. Hormonal dengesizliklerde kalorisi yüksek besinler yerine enerji değeri daha düşük, sağlıklı besinlere yönelmelisiniz. Örneğin çikolata yerine meyveli yoğurt gibi.


unnamed-120.jpgunnamed-(1)-078.jpgunnamed-(2)-058.jpgunnamed-(3)-039.jpg
unnamed-(4)-027.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.