Senem Köse Bektaş

Senem Köse Bektaş

Sağlığın ve mutfağın kraliyet otu: Fesleğen

Halk dilinde, fesliyen, peslan, reyhanotu, ırıhan, rahan olarak anılan fesleğen Orta Afrika’dan Güneydoğu Asya’ya olan tropik kuşağa özgü bir bitki olsa da günümüzde birçok ülkede yetiştirilmektedir.

Baharın gelmesiyle hemen hemen her evin balkonunda mis kokusuyla sinekleri uzaklaştırmak için kullandığımız, latince ismi ‘’Kral’’ anlamına gelen fesleğen aynı zamanda iyileştirici özelliklere de sahiptir. Yapraklar, hastalığı önleyen ve sağlığı iyileştiren kimyasal bileşikler içerir. Düşük kalorili bitki, antioksidan, antibakteriyel ve antiinflamatuar özellikler açısından zengindir. Ayrıca A, C ve K vitaminleri gibi önemli besinlerin yanı sıra bakır, kalsiyum, manganez ve demir içerir.

Yunan doktor Dioscorides, 1. yüzyılın başlarında “fesleğenin kafa üzerinde temizleyici bir etkisi olduğunu” yazmıştı, buda gösteriyor ki bitki bizi iyi bir ruh haline sokan bir madde içermektedir.

Kraliyet otunun faydaları ve etkili tarifler sizlerle;

add-a-subheading-9.png

Bağışıklık sistemini güçlendirir

Düzenli fesleğen tüketimi ile bağışıklık sisteminizi güçlendirirsiniz. Araştırmalar, bileşenlerin vücudun enfeksiyonlara karşı kendi antikor üretimini yüzde 20'ye kadar artırabildiğini gösteriyor. Bitkinin iyileştirici etkisini gerçekten elde etmek için her zaman taze yaprakları kullanmak en iyisidir.

Öksürüğü hafifletir

Fesleğen balgam söktürücü özelliğinden dolayı pek çok öksürük şurubunun önemli bir bileşenidir. Bir tencereye sekiz fesleğen yaprağı ve beş karanfili koyun ve her şeyin birlikte 10 dakika kaynamasına izin verin. Fesleğenin içeriği inatçı öksürüğü harekete geçirir ve böylece solunum problemlerini hafifletir.

Ateşe karşı yardımcı olur

Fesleğen yaprakları, tipik olarak soğuk algınlığına eşlik eden düşük dereceli ateşleri hafifletir. Semptomları hafifletmek için biraz taze yaprak çiğneyin. Bu vücuttaki ısıyı azaltır. Ancak taze fesleğenle demlenmiş bir çay da yardımcı olabilir. İstenirse, tadı iyileştirmek ve fazladan bir doz antioksidan eklemek için çayı balla tatlandırabilirsiniz.

Görme yeteneğini geliştirir

100 gram taze fesleğen, önerilen günlük A vitamini dozunu sağlar. Bu, antioksidan özelliklere sahiptir ve sağlıklı görme için gereklidir.

Cildi besler

Fesleğenin antiinflamatuar ve antibakteriyel özellikleri ciltteki iltihaplanmayı azaltır. Bir avuç taze fesleğen yaprağını ezin ve lekeli cilt ve sivilcelere uygulayın. Ancak fesleğen normal cilt bakımı için de kullanılabilir. Hindistan cevizi yağı ile karıştırılarak cildi doğal bir şekilde besler. Bunun için bir çorba kaşığı hindistancevizi yağı ve 10 taze ezilmiş yaprağa ihtiyacınız var. Bunu temizlenmiş yüzünüze uygulayın. Ardından 10 dakika bekletin.

Baş ağrısı için yüz buhar banyosu

Kurutulmuş fesleğen içeren yüz buharı baş ağrılarını hafifletebilir. Büyük bir tencereye 1 yemek kaşığı kuru fesleğen yaprağı ve 3 su bardağı kaynar su ekleyin. Tencerenin üzerine hafifçe eğilin, başınızı bir havluyla örtün ve baş ağrısı geçene kadar 5-10 dakika buharı içinize çekin.

Fesleğen mideyi yatıştırır

Aromatik bitkinin mideyi sakinleştirici etkisi vardır. Bu nedenle bir çay hazımsızlığı ve tokluk hissini giderir. Bir bardağa ½ çay kaşığı kuru fesleğen veya 1 çay kaşığı kıyılmış yaprak koyun ve üzerine 250 ml kaynar su dökün. Çayın 10 dakika demlenmesine izin verin ve ardından yaprakları süzün.

Ancak nane grubu bitkilere alerjileri olan ve kan sulandırıcı kullanan herkes fesleğen kullanmadan önce doktoru ile görüşmelidir

Şifanın gücü için kendine bir adım at... Işıltınızla var olun...Sevgilerimle

Senem Köse Bektaş

Holistik Beslenme Danışmanı / Theta Healing Uygulayıcısı Gıda Mühendisi/Yoga öğretmeni ve terapisti/ Nefes Koçu

Önceki ve Sonraki Yazılar