Esra Aran
SAĞLIĞIN YILDIZI BAKLAGİLLER
Dünyanın her yerinde rahatlıkla ulaşabildiğimiz kuru baklagiller; aynı zamanda birçok hastalığın önleyicisidir. Besleyici değeri yüksek, lif bakımından zengin ve ekonomik açıdan uygun maliyetlidir.
Kuru baklagilleri biraz tanıyalım:
Kuru baklagillerin 400 den fazla çeşidi vardı. Türkiye de en çok kullandıklarımız kuru fasulye, yeşil mercimek, kuru börülce, nohut, bakla, barbunyadır. Ayrıca son zamanlarda soframızda maş fasulyesi ve belüga mercimeği de yer almaya başladı.
Kuru baklagillerin genel yapısı:
Tanelerin dış kısmında posa, iç kısmında nişasta, içerisinde karbonhidrat ve protein vardır. Beslenme programlarında bitkisel protein olarak tercih edilir. Günlük beslenme planınızın içerisinde et, tavuk, balık olmadığında, tükettiğiniz baklagillerle programınızı arttırarak protein ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
Sağlık üzerine etkileri;
Kan şekerinin dengelenmesini sağlar.
Kalp damar hastalığına karşı koruyucudur.
Kanserin etkileşimini azaltır.
Sindirim sisteminizin düzenli çalışmasını sağlar.
Soğuk Kış gecelerinde çekirdeğin yeni rakibi fırında nohut tamamı 13 gr lif içerir.
Tarif:
İçindekiler : 1 su bardağı haşlanmış nohut, istediğiniz baharatlar ( sumak- karabiber- kimyon- zerdeçal), 1 yemek kaşığı zeytinyağı, buzdolabı poşeti
Yapılışı: buzdolabı poşetinin içine malzemeleri ekleyin. Ve iyice karıştırın. Yağlı fırın kağıdı üzerine karışımı dökünüz.
Fırında 200 derecede alt üst çizgide 10 dakika üstü kızarana kadar pişiriniz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.