Ömer Oktay Bal
Ses barkodları gelecek!
İnternetin gelişmesi ile birlikte hayatımızın her alanına otomatizasyon sistemlerini koyarak çok daha kolay ve pratik şekilde yaşamak için çeşitli ürünler ve uygulamalar ortaya çıkarılıyor. Özellikle günlük hayatta sıklıkla tekrar ettiğimiz işler için ortaya konmuş olan yeniliklerin hayatı kolaylaştırma noktasında daha etkili olduğuna dikkat edilirse bu projelerin daha ilgi çekici olduğunu da söylemek gerekiyor. İnternetten de önce keşfedilmiş olan radyo ve ses teknolojisinin günümüzde geldiği son nokta olarak adlandırılabilecek bir teknolojiyle ses barkodu adı verilen bir platform geliştirildi. İngiltere merkezli olarak başlatılan bu proje sesli barkod olarak adlandırılan güvenlik ve komut geliştirme bildirimlerinin belirli bir ses ya da işitilmeyen ultrasonik dalgalar ve tonlar halinde kodlanması ile ortaya çıkıyor.
Sistem Nasıl Çalışıyor?
Ses barkodu isminden de anlaşılabileceği gibi ilk çıktığı zamanlardan beri radyo ve ses teknolojisinin sahip olduğu güvenlik ve komut oluşturma özelliklerinden yararlanılıyor. Bunu yapabilmek için oluşturulan verilerin yayın yoluyla karşı tarafa gönderilmesinden önce gönderici konumundaki cihaz havada, alıcı özelliği taşıyacak bir aygıta ya da şifre çözüldüğü bir aygıt grubuna kodlanarak verilerin iletilmesi için aracılık ediyor. Radyo teknolojisini çok daha ileri bir noktaya atması beklenen bu girişim chirp ismiyle duyuruldu. Sistem içinde hoparlörlü herhangi bir cihazdan alınacak olan bildirimlere de bu sebeple Chirp adı veriliyor.
Hangi Alanlarda Kullanılabilir?
Sistemin bilgi, haberleşme, iletişim ve eğlence gibi pek çok noktada aktif şekilde kullanılması mümkün olabilecek. Bunlar arasında ilgi çekici olmak adına yapılan ilk denemelerde Netflix platformu üzerinde çizgi film yayınlanırken izleyici tarafından daha önce belirlenmiş kodlar bulundurulduğu takdirde oyuncakların belirli müziklerle birlikte harekete geçmesi mümkün olabiliyor. Bununla birlikte güvenlik sistemlerinde de chirp teknolojisi kullanılabiliyor. Mikrofonlu ve içinde küçük de olsa bir işlemcisi bulunan cihazların şifrelerini çözme noktasında sistemin zaman zaman başarılı olduğu da görüldü. Ortam seslerini tanıma ve dinleme cihazlarında istenildiği zaman harekete geçmesini tetiklemesi ile daha çok kullanılması beklenen bu teknolojinin özellikle Wi-Fi ve bluetooth gibi kablosuz bağlantı özelliklerine erişilmediği durumlarda aktif şekilde kullanılması bekleniyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.