SULUKTAKİ YOSUNLAR

İnekler her zaman temiz, taze, kaliteli suya ihtiyaç duyarlar. Canlı ağırlıklarına göre değişmekle birlikte, bir inek günde, en az, 100 litre su tüketir.
İnekler yosunlu suları içmek istemezler. Zorunlu olarak içseler bile, hoşlanmazlar. Bu durum daha az su içmelerine yol açar. Bu yüzden şamandıralı, devirmeli, yalak tipi paslanmaz çelik suluklar kullanılmaktadır. Devrilebilen sulukların içi mekanik olarak rahatça temizlenebilir.
Suluklardaki sorunlardan biri ‘’yosunlaşma’’dır. Yosunlar ineklerin hoşuna gitmemesi ve kötü görüntü dışında toksik (zehirli) etki de oluşturabilirler. Toksinler içerisinde beyin ve karaciğeri etkileyen bazı bileşiklerin olduğu bilinmektedir. Yosunun cinsine göre değişen miktarlarda zehirli etki söz konusu olabilir.
Yosunlanmayı önlemek için ilk düşünülecek olan konu su tanklarını ve yalakları güneş ışığından korumaktır. Yaz aylarında sıcak ve güneş ışığı ile birlikte yosunlar çoğalır. O yüzden sulukların gölgelikli bir yerde olması gerekir.
Suluklarda ve büyük su tanklarında yosun önleyici olarak çeşitli bileşikler kullanılır.
Bunlardan biri çamaşır suyudur (Sodyum Hipoklorit). Çamaşır suyu 200 litre suya 75 ml katılır. Diğer bir yosun önleyici Bakır Sülfat (Göztaşı) dır. Göztaşı 6 ton suya 1,5 tatlı kaşığı hesabıyla suya karıştırılır. Bakır Sülfat yosun oluşumunu önlediği gibi, Streptokoklar, Stafilokoklar, Leptospira, Koksidiya ve viruslar üzerinde etkilidir.
Koyun suluklarına Bakır Sülfat katılmaz. Çünkü bakır koyunlar için hem çok gerekli hem de zehirli bir mineraldir. Bakır Sülfat’ın metal suluklarda zaman içinde aşındırıcı (Korosiv) etkisi olabileceği düşünülmelidir.
Yemek sodası (Sodyum bikarbonat) alkali etkisiyle yosun üretimine engel olur. 2 ton suya 100 gr Sodyum bikarbonat eklenmesi yeterlidir.
Suya bir şey karıştırırken önce az bir miktar suya karıştırmalı, sonra bu karışım büyük miktarın içine katılmalıdır. Böylece su içinde iyi bir dağılma sağlanmış olur.
Yosun oluşumunu önlemek için ticari olarak hazırlanmış karışımlar da vardır. Bakır Sülfatlı Cuprimine, bu iş için kullanılır.
Yosun önleyici olarak arpa sapı da başarıyla kullanılmaktadır. Arpa sapları bir kafes veya file (ağ) içine konularak suya sarkıtılır. Çürüme oldukça ortaya çıkan kimyasal maddeler yosun oluşumunu önler. 4-6 aylık aralıklarla değiştirilir. Su yüzeyinin her metrekaresi için 50 gr sap hesap edilir. Arpa sapları oluşmuş olan yosunları yok etmez. Fakat yosun oluşumunu baştan önleyici etki gösterir.
Eğer arpa sapları yoksa buğday sapı, lavanta sapı da kullanılabilir. Fakat en çok önerilen arpa saplarıdır.
Bakır Sülfat ve çamaşır suyu (Sodyum Hipoklorit) kullanırken doz aşılmamalıdır. Çünkü yüksek miktarlar ineğin su içmesini engelleyebilir ya da azaltabilir.
Büyük işletmeler de üzerinde toplar olan, güneş ışığının girmediği, kışın ise donmayı önleyen suluklar aynı zamanda yosun oluşumunun önlenmesi bakımından da tercih edilebilir.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.