Aysel Ateş Abdullazade

Aysel Ateş Abdullazade

Taciz...

Merhaba değerli Medya Ege okuyucuları!

Bugün sizlere hemen hemen her gün kulağımızın duyduğu, gözümüzün okuduğu bir meseleden bahsedeceğim. Taciz...

Hayatta insanlar için değer ve önem arz eden nesneler ahlak kavramını oluşturur. Ahlak, toplumlara göre değişim gösteren bir insani kuraldır. Fakat bu kuralın mevkiye, yaşam şartlarına, milletlere özgü değişik rotaları mevcuttur. Ahlak dediğimiz zaman kafamızda oluşan ahlaksız diye nitelendirilen kavramlar ön plana çıkıyor. Taciz, tecavüz, şiddet vb.

Taciz nedir? 

Kişinin; bedensel, zihinsel ve duygusal sınırlarını tehdit edici davranışlar taciz olarak nitelendirilmektedir.

Taciz toplumda güç ve yardım kaynakları kısıtlı olan kişiler (kadınlar, çocuklar, yaşlılar, sakatlar, homoseksüeller, travestiler, azınlıklar gibi) içinde yaygınlık göstermektedir.

Ahlak kuralları toplumlara göre yönlendirildiği gibi taciz konusu da toplum algısına göre taciz sayılıyor. İlk önce şunu ayırt edelim; Taciz kime ve neye göre tacizdir? 

Tacize genel olarak kadınlar maruz kaldığı için örnekleri de bu yönden vereceğim. Sizlerin de bildiği üzere Türkiye'de kadına taciz ve tecavüz olayları 3. sayfa haberi olmaktan çıkmıyor. 

Cinsel taciz, sözel, fiziksel ve göz tacizi olarak ayırdığımız türleri de tacizin boyutunu belirlemiş oluyor. Toplum algısı üzerinden gidersek en şiddetli taciz türü fiziksel olandır, yani temas ile gerçekleştirildiği için daha "detaylı" olmuş oluyor. 

Fiziksel taciz; kişinin bedeninde acı, ağrı, yaralanma gibi fiziksel zarar oluşturan davranışlardır. 

Cinsel taciz; kişinin isteği dışında, psikolojik veya fiziksel baskı ile çeşitli cinsel davranışlara maruz bırakılmasıdır. Cinsel taciz sadece fiziksel temas veya cinsel ilişkiden ibaret değildir. Cinsel içerikli eleştiri, istem dışı cinsel ilişki, sadistik cinsel davranışlar, istenmeyen cinsel davranışları zorlamak, fiziksel taciz sonrası cinsel ilişkiye zorlamak, kişinin isteği dışında cinsel fotoğrafların çekilmesi ve bunların yayınlanması, kişiyi başkaları ile cinsel ilişkiye girmeye zorlamak, kişi hasta ve yorgun iken onu cinsel ilişkiye zorlamak, röntgencilik, sürtünmek vb. davranışlar cinsel taciz olarak kabul edilmektedir.

Sözel taciz; kişinin “söz, kelime, konuşma” yolu ile değersizleştirilmesidir. Sözel taciz; fiziksel ve cinsel taciz uygulanmadığı durumlarda oluşabilir.

Türkiye genelinden bahsedecek olursak, sokakta bir kadına güzel olduğunu söylemek bile taciz sayılırken, yine Türkiye sınırları içerisinde bunu bir rus veya ingiliz turiste söylerseniz karşılığında teşekkür duyarsınız. 

Rusya'da yaşadığım dönemde birebir şahidi olduğum olaylar üzerinden anlatmak istiyorum. Rusya, mental çevresi olmayan, bu çevreyi tamamen parçalamış, tabuları yıkmış bir toplumdur. Bu yüzden bu gibi toplumlarda özgürlük ve sınır birbirini dengeler. Kurallar ezmek, yasaklar çiğnenmek içindir diye algılanan bir toplum olduğumuz için bize garip gelebilir. Ama yasakların olmadığı, tabuların yıkıldığı toplumlarda sınırlar kendiliğinden belirlenir ve o sınırı kimse geçmez. Herkes kendi sınırınca yaşar hayatını. 

Bir barda yalnız başına oturup bira içen kadına bir erkeğin seks teklif etmesi "istiyorum veya istemiyorum" ile cevaplanır ve orada biter. Bu, kadına taciz olarak algılanmaz. Yada metroda hoşlandığı bir erkeğe çıkma teklif eden, yahut bir bardak beyaz şarab ısmarlamak isteyen kadın o erkeği taciz etmiş olmuyor. Aksine onu "seçtiği" için teşekkürle karşılaşıyor. Tacizin boyutu da, algısı da kırılmış oluyor. 

Her zaman kadınları savunuyorum yazılarımda ve düşüncemde. Ama gerçekleri de gözardı edemem. Kimse kusura bakmasın. Bu konuda erkeklerin mağdur olduğu kanaatindeyim. Bir erkek sokakta bir kadından saati bile sormaya korkuyor. Kadının onu tacizci olarak göstereceği ihtimalini gözardı edemiyor çünkü. Oysa bir erkeğin bir kadına çıkmak, sevgili olmak yada en hafif ihtimalle hoşlandığını itiraf etmesi kadar doğal birşey var mıdır? 

Yukarıda belirttiğimiz hareketler oluşmadığı sürece kimse kimseyi taciz etmiş olmuyor. Karşı tarafın (kadın/erkek) sizden hoşlanması, numara istemesi, sizinle isteğiniz doğrultusunda iletişim kurma çabası, sizi çay, kahve, bira, şarap içmeye davet etmesi, size çıkma ve ya partnerlik teklifi sizi taciz ediyor anlamını vermez. Taciz, istek dışı yapılan bir harekettir. 

Bazı tabuların gerçekten yıkılması gerekiyor, bazı baryerler aşılmalı. Toplumlar zamanla yenilenir, değişir. Toplumu değiştiren de insanların düşüncesidir. İnsanlar ve özellikle erkekler her zaman art niyetli değildir. Onlara biraz şans tanıyın, kendilerini ifade etmeleri için imkan yaratın. Biz insanlar birbirimiz için yaratılmış varlıklarız. 

Önceki ve Sonraki Yazılar