Ali EYCE
Trafikte 'Sağ'lamak serbest mi?
Trafik Kanunları malumu, araç kullanan herkesin mecburen bilmesi, araç kullanmayan herkesin de bilgi sahibi olması gereken bir durum.
Trafik de malum, ölüm, kalımların, yaralanmaların, kavgaların, davaların yaşandığı bir ortam.
Vay arabası olanın haline!
Vay arabası olmayanın haline!
Bu kadar vaylar varken Türkiye'nin coğrafik, demografik, sosyal, hukuksal her şeyi günün koşullarına göre değişirken, değişmeyen tek şey trafik kurallarıdır.
Çünkü dünyada bunun kuralı, trafik sağdan aksın, soldan aksın tektir.
'Dur' deniliyorsa duracaksın!
'Yürü' deniliyorsa yürüyeceksin!
Kafana göre, araçtaki müziğe göre, kullandığı aracın lastik sayısına göre, kullandığı aracın ebadına göre değişen trafik kuralı yok!
Kullandığınız aracın önüne ve arkasına Trafik Kanunları'na göre plaka taktıysanız, o plakanın verdiği Trafik Kanunları'na tabi olmayı kabul etmişsiniz, yanlış yaptığınızda da yine Trafik Kuralları'na göre ceza ödemeyi kabul etmişsinizdir.
Özellikle moto kuryelerin sayısındaki hızlı artışla birlikte, trafikte yasak olan ama normalleşmeye başlayan 'Sağ'lama hastalığı oluşmaya başladı.
Kullandığı motosikletin ebatını, lastiklerini, yaptığı işin aceleciliğini düşünenler, trafikte seyir halinde veya duran araçların sağından geçmeyi kendilerine yeni bir trafik hakkı olarak görmeye başladılar.
Trafikte herhangi bir yayaya veya başka bir unsura zarar vermemek için yolun iyice soluna yanaşıp, yolun sağında rahatlık sağlamak isteyen sürücülerin bu düşüncesinden faydalanmak isteyenler, trafik kurallarına aykırı olarak 'Sağ'lama yaparak geçişler yapmayı artık doğal hak olarak görmeye başladılar.
Bir çok otomobil kullanıcısından aynı şikayeti duyunca bu konuyu ele almak, birilerini uyarmak, birilerine kuralları hatırlatmak istedim.
Trafik polislerimiz, kask takmayan motosikletlilerin can güvenliğini titiz şekilde düşünüp, kuralsızlığa nasıl geçit vermiyorlarsa, motosikletliler için trafikte yasak olan 'Sağ'lamanın da önüne geçmek zorundalar.
İki şeritli yolda bir otomobil, önündeki aracın sağından geçemiyorsa, iki şeritli yolda bir motosiklet de geçmemeli, geçmeye çalışmamalı, araçların ve insanların hayatlarını riske atmamalı.
Trafik kuralları olan bir ülkede, 'Ne var canım, şuradan geçsem' diye bir kanun, kural veya yönetmelik yok.
Orası kesin!
Önündeki yola bakan, önündeki otomobili takip eden, solundan geçmeye çalışan araç var mı düşüncesiyle arada bir kontrol yapan otomobil sürücülerinin, sağından geçmeye çalışan araç var mı arada bir oraya da bakmak zorundasın haline bırakılmamalı.
Trafik kuralları, güvenli araç kullanımı için vardır!
Araç kullanımının keyifli ve hızlı olması için değil!
Vesselam!
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.