Pınar Yeşiltay Sevim
YANIT: NELER OLUYOR BİZE?
Medyaege ailesinin kurucusu Sayın Arif Çayan bugünkü köşesinde “ NELER OLUYOR BİZE?” başlıklı yazısında toplumsal yozlaşma ve gittikçe artan toplumsal şiddete değinmiş ve sormuş “Eğitim seviyemiz mi düştü?Eğitimsiz insan sayımız mı arttı?Hukuku tanımayan, hak ve özgürlükleri tanımayan bu şiddet meraklılarının, kendileri gibi yaşama hakkını kullananlara karşı uyguladıkları şiddetin kaynağı nedir?” diye.
Hiçbirimizin şüphesi yok ki içinde yaşadığımız toplumda “güvenlik” artık alarm vermeye başladı. Bırakın çocukların ve hayvanların uğradıkları muameleleri artık kadın ya da erkek hiç kimse güvende değil. Güven kavramı, vefa kavramı sadece sözcük anlamları itibari ile tozlu sözlük sayfalarında kaldı. Zira artık kimsenin sözlük ve imla konusunu önemsediği de kalmadı.
Neden mi böyle olduk?
Nacizhane görüşümü paylaşmak isterim bir çocuk gelişim alanında çalışan, bir sosyoloji eğitimi alan birey olarak:
* Anne baba tutumları
* Narsizmin çocukları
* Özdeğer eksikliği
* Sosyal medya ekseninde girilen tüketim hırsı
* Algı yönetimi ve Karar biliminin kurallarının manipülasyonda kullanımı
Herbiri ayrı bir başlık aslında ama biz çocuklarımızı ahlak kavramını bilmeden, değerlerini öğrenmeden sınır bilmez ve herseye hakkı olduğunu düşünecek şekilde yetiştirmeye devam edip özgüvenlerini beslediğimizi sanarak narsistik kişilik bozukluğu olan nesiller (Ben Nesli) yetiştirmeye devam ettikçe her şeyi kendilerine çocuklarımız da hak görecek ve tatmin olmak için sapıkça yollar deneyecekler. Elbette şiddet ve tacizde bunların başlıcaları olacak.
Diğer yandan bir dediğin iki etmediğimiz hazzı ertelemeyi bilmeyen nesiller ne zaman dilerlerse her istediklerini elde edecekleri sanıyor ve bunu kendilerine hak görüyorlar. Anlık hazlar için hem başkalarının hem de kendi geleceklerini gözlerini bile kırpmadan yok edebiliyorlar. Tıpkı şiddet gibi gayri meşru bir takım uygulamalar, madde bağımlılığı gibi sahte haz arayışı içinde olabiliyor böylece tatmin olmaya çalışıyorlar. Ayrıca bunu bir değer (özgüven) sanıyorlar.
Son yıllara damgasını vuran sosyal medya çılgınlığı da iyi tarafları olduğu kadar insan psikolojisi üzerindeki etkileri ile araştırmalara konu olmakta. Başkalarının yaşadığı hayatları referans alan insanoğlu kendini eksik hissediyor ve ne yazık ki psikolojik anlamda dengesi bozuluyor. Sosyal medya paylaşımlarının sadece algıya yönelik anlık paylaşımlar olduğunun farkına varamayan kişiler hissettikleri eksiklik duygusunun yönlendirmesi, haset ve kıskançlık duyguları ile düşmanca tavırlar sergileyip şiddete neden olabiliyor.
Öncelikle ahlak ve değerler eğitimini öğrenen ve çocuklarına öğreten psikolojik anlamda sağlıklı ebeveynlere ve eğitimcilere ihtiyacımız var bu gidişe bu “NEDİR BU ŞİDDET?” sorusuna yanıt bulabilmek için bence.
Pınar Yeşiltay Sevim
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.