Ömer Oktay Bal
YAZILIMIN BAŞLANGIÇ NOKTALARI?
Bulunduğumuz çağın temel iki öğesi olan bilgisayar ve internettin en önemli alt adı yazılımdır. Birçok sektörde ihtiyaç duyulan yöneticiyi çalıştırmakta kullanılan ve hayatımızı kolaylaştıran sıralı sırasız birçok koda yazılım denilebilir. Akıllı aletlerin ufak birer yazılımla değişen ve güncellenen halleri kullanıcıya hem daha fazla kolaylık sağlar hem de kullanım bakımından imkân seçeneğini çoğaltır. İyi bir yönlendirme ile yazılım öğrenmenin zorluklarını atlatabilir ve amacınıza ulaşabilirsiniz. Bu yazıda yazılıma nereden başlanacağını veya hangi program dillerini bilmek gerektiğini merak edenler bu tarz soruların cevabını bulabilir.
Yazılıma Başlarken ki Önemli Noktalar?
İyi bir donanım bilgisi yazılım için birer ön şarttır. Kısaca yazılımın mantığı bilgisayar birimlerinin nasıl çalıştığını iyi bilmekten geçer. Bilgisayarın donmanım birimlerine değinecek olursak; Ana kart, ekran kartı, ses kartı, işlemci, bellek, yazıcı, monitör olarak sıralayabiliriz. Ana kart bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde barındırırken işlemci ise belirli işlemleri elektronik olarak kesintisiz yapan bir devre olmasıyla birlikte bilgisayarın beyin konumu üstlenir. Bellek geçici depo alanı olması ile birlikte sakladığı her şeyi herhangi bir kesintiyle kaybeder. Sabit Disk ise belleğin aksine kalıcı depo alanıdır. Bilgisayarın en bilinen hafıza alanı Hard Disktir.
- Bilgisayar Biliminde ki Temeller
Yazılımcı olmak istemeyenlerin ilk aşaması bilgisayar bilimini kavramaktır. Pratik ve anlaşılır bir bilim dalı olan bilgisayar bilimi yazılım ve donanım hakkında ki araştırmaları ve bu etkenlerin nasıl çalıştığını inceler. Temelleri ikinci dünya savaşında atılan bilgisayar bilimiyle öğrenilmesi gereken kavramlarıda ortaya çıkarmıştır.
Sayı sitemleri, giriş ve çıkış deyimleri, algoritmik yaklaşım, kontrol yapıları, flowcharting gibi kavramların bilinmesi gerekir.
- Önerme Mantığı
Programlama öğrenirken öğrenme mantığının maddeleri programlamanın ana dalıdır.
- Algoritmalar Ve Veri
Emir aracılığıyla işleyişini sürdüren algoritma, probleme dair sunulan çözümlerdir. Diğer bir adı da programdır. Herhangi bir bilgisayarda geliştirilecek olan yazılım için çokça çeşit algoritmaya ihtiyaç duyulur. Bir yazılımcının iyi bilmesi gereken önemli konuların başında algoritma gelir. Veriler ise algoritmaların alt yapılarıdır. Programlama dillerinde ki görselliğe veri karar verir ve onu belleğinde saklar.
- Faydalı Kaynaklar
Mecrada daha fazla bilgiye sahip olmak isteyenler ya da yeni başlayanlar için ücretsiz web siteleri vardır. Bu eğitim siteleri arasından Udemy ve Khan Acedemy başarılıdır.
Yazılım Çeşitleri
Yazılım ile ilgili tüm sorular yazılım çeşitlerini bilmekten geçer. Elektronik yazılımlarla ikiye ayrılır. Bilgisayar yazılımları ise kendi içinde ayrılır.
İşletim Sistemi Yazılımları: Günlük hayatta son sürat kullandığımız telefon, tablet, bilgisayar gibi aletlerin kullanıcı tarafından açıldığı ve kapandığı ana kadar görevini yerine getiren sisteme yazılım denir. Kullanılan teknolojide bu yazılımlar olmazsa yapmak istediğimiz hiçbir işlem yanıt vermez. Yani işletim sistemleri bilgisayardaki birimleri yöneten ve denetleyen işleve yazılım denir. İşletim sitemleri seçilmiş olan aygıt farklılığına göre farklılıklar gösterir. Windows İşletim Sistemi, Linux İşletim Sistemi, Aneroit İşletim Sistemi ve iOS İşletim Sistemi, işletim sistemlerinin iyi birer örneğidir.
2. Uygulama Yazılımları: Office Programları, oyunlar ve virüs programları uygulama yazılımlardır ve işletim sistemi yazılımlarıyla birlikte çalışır. İkiye ayrılan uygulama yazılımları genel amaçlı ve özel amaçlıdır. Çoğu bilgisayar sistemi genel amaçlı olan yazılım türlerini tercih eder.
Genel amaçlı yazılıma örnek olarak; Microsoft Office, Chrome, Windows Media Player, Notepad.
3. Programlama Yazılımları: Uygulama yazılımlarının ve işletim sistemi yazılımlarının var olabilmesi için başvurulan yazılımdır. HTML, Pascal, C++, Visual Basic gibi uygulamalar programlama yazılımlarına örnek olarak verilebilir.
Yazılım Dillerinden hangisi tercih edilmeli?
Çoğunlukla kişisel bir seçenek olan yazılım, kişi için kurulacak ya da olağan işte yardımcı olacak boyutta ki dile yönelmek her yönden daha mantıklıdır. Programlama deneyimi bu konuda bakılması gereken ilk husustur. Herhangi bir deneyimi olmayan kişi en iyi yazılım dilini öğrenmekte büyük sorunlar ve anlam belirsizliği yaşar. Yeni başlayan kişiler kaynak açısından yardımcı olacak uygulamaları dikkate alması gerekir.
Kesinlikle seçim yaparken göz önünde bulundurulması gereken diğer bir etken ise neye yoğunlaştığınız ve hangi iş üzerinde çalıştığınızdır. Rastgele bir program dili öğrenmek daha sonralar için zaman kaybı yaratan bir hatadır. Seçilecek olan dilin zorluğu da kişinin ayıracak zamanına göre belirlenmelidir. Ayrılacak zaman yoksa kolay bir dil tercih edilmelidir. Bu konuda popüler bir dil seçmek beraberinde birçok kaynağın varlığını da getirir. Dil için internette ne kadar çok kaynağa erişebilirseniz o kadar verimli olur. Ayrıca öğrenilmek istenilen dilin kullanım alanını da iyi bilmek gerekmektedir. İhtiyacınız ya da ilginiz olmayan bir alanı içeren dil için zaman kaybına uğramayın.
Yeni başlayanlar için kolay yönlü diller: Python, Ruby, JavaScript, Java olarak sıralamak mümkündür.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.