Esra Aran
ALKOL TÜKETİMİ
Sağlıklı beslenme programları iki amaca hizmet eder.
1-Vücuttaki için enerji sağlamak
2- Vücut yapısı ve fonksiyonlarını korumak.
Günlük tüketilen besinler hücre yenilenmesi ve enerji için gerekli besin öğelerini sağlar. Alkol tüketen bireyler genelde dengesiz ve az beslenir. Buna bağlı olarak enerji ve vücut yapısının korunması için besin öğesi alım düzeyleri sınırlı seviyede kalır.
Peki alkol vücutta ne yapar?
Alkol, pankreastan salgılanan sindirim enzimlerinin miktarını azaltır.
Mide ve bağırsakların iç yüzeyine zarar verir. Besin öğelerinin kana karışma miktarını azaltır.
Besin öğelerindeki yetersizliklerin kendisi de daha ileri emilim problemlerine yol açar.
Yeterli ve dengeli besin tüketimi olsa bile alkol; taşıma, depolama ve atım süreçlerini etkiler. Bu durum besin öğelerinin tam anlamıyla verimli bir şekilde kullanımını engeller.
Besin alımı yeterli olsa bile, alkol, kan glikoz seviyelerini kontrol eden mekanizmaları bozar. Bunun sonucu olarak kan şekerinde yükselme (hiperglisemi) veya düşüşler (hipoglisemi) gözlenebilir. Kan şekerindeki düşüşler oldukça kısa sürse bile çok ciddi yaralanmalar için büyük bir risk oluşturur.
Alkol tüketimine bağlı olarak gelişen protein ve vitamin yetersizlikleri (özellikle A vitamini yetersizliği) karaciğer hastalıkları ve diğer alkolle-ilişkili ciddi hastalıkların ortaya çıkmasına neden olur.
Besin öğesi yetersizlikleri, beyin fonksiyonlarında da oldukça kalıcı etkiler oluşturur. Özellikle tiamin yetersizlikleri (B1 Vitamini) hareket kısıtlılığı ve hafıza kaybı gibi ciddi nörolojik problemlere neden olur.
Alkol tüketimi; ağız, gırtlak, yemek borusu ve karaciğer kanser riskini artırmaktadır. Ayrıca, büyük olasılıkla kolon ve göğüs kanseri için de risk söz konusudur.
Sanırım yazıyı okuduktan sonra alkol tüketimini kontrol altına alacaksınız. Önce sağlığınız…
.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.