Besin alerjisi ne demektir? 

Bir alerjen besin içerisindeki proteindir. Bağışıklık sistemi reaksiyonlarını oluşturur. Alerjisi olan bir birey reaksiyon oluşturan bir şey yediğinde vücudu antikor yaparak kendini korur. Vücutta salınan antikorlar histamin gibi kimyasalların da salınımına sebep olur. Bu salınan histamin rahatsızlık verici semptomlara neden olur. Örneğin; hızlı kalp atışı ve kaşıntı gibi. 

Besin alerjisi semptomları nelerdir? 

Farklı bireyler aynı alerjene farklı yollarla tepki gösterebilirler. Semptomlar yedikten saniyeler sonra veya saatler sonra gelişebilir. Bazı aşırı duyarlı bireylerde yemeğe dokunmak hatta kokusunu bile almak reaksiyonu provoke edebilir. 

Besin alerjisi bulguları nelerdir? 

En sık görülen hapşırma ve şişmedir. Semptomlar genelde deriyi, solunum sistemini, mideyi ve bağırsak sistemini etkiler. 

*Deri reaksiyonları : döküntü, kızarıklık, kaşıntılı deri-gözler, ürtiker, şişme 

**Solunum sistemi reaksiyonları: burun akıntısı, hapşırma, solunum güçlüğü, astım

***Mide -bağırsak reaksiyonları: bulantı, kusma, ishal, kramp 

Yukarıda bahsettiğim semptomlar yiyeceklerde ilgili olmayan durumlarda da oluşabilir. Besin alerjeni ile ilgili doğru tanı için tam bir tıbbi değerlendirme gerekir. 

Besin alerjisi tehlikeli olabilir mi? 

Bazı semptomlarda anafilaktik reaksiyonlar oluşabilir. Farklı vücut sistemleri aynı anda çalıştıklarında bu alerjik cevap ciddi ve hatta hayatı tehdit edici olabilir. 

Anafilaktik bir durumda semptomlar hızlı ilerler. Bunlar arasında kaşıntı, boğazın şişmesi, solunum zorluğu, hızlı kalp atışı, bulantı, kusma sayılabilir.  

Ciddi alerjik reaksiyon oluşturabilecek olan besinler: fıstık, yumurta, yer fıstığı, kabuklu hayvanlar, kavun, domates…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.