Senem Köse Bektaş

Senem Köse Bektaş

FAZLA KİLOLARA NEDEN OLAN; KORKULARIMIZ

Kilo kontrolü sürecinde, sadece beslenme şeklimizi değiştirmek en pratik ama sonrasında kısır döngü olan bir yaklaşımdır. Beslenme alışkanlıklarınızı farkındalıkla değiştirebilmenin yolu bedeninize bütünsel (holistik) yaklaşmak, bedeninizi ruhunuzu, duygularınızı, ve zihninizi ayrıştırmadan bir ve bütün olan uyumu sağlamak gerekmektedir. Bir danışanım cümlesini paylaşmak istiyorum sizinle...Tüm besinlerin içeriklerini, kalorilerini ezbere biliyor, almam gereken kalori ile gün içinde harcamam gereken kaloriyi çok iyi biliyorum. Kilo verme konusunda problemim yok ancak sonuçta her bahar başladığım bir diyet süreci var ve de her kış aldığım kilolarla yeniden buluşuyorum. Kaçırdığım göremediğim nedir demişti? 

Kilo kontrol süreci de beslenme gibi kişiye özeldir . Bir ağacın gövdesi olan bizler, toprağa tutunduğumuz kök saldığımız köklerde neler neler gizli bilemiyoruz...Evet kilo kontrol süreci sadece sağlıklı beslenmekten çok daha öte...Hepimizin toprağın altında saklı olan köklerde, farklı inançlara, farklı genetik kodlara, farklı korkulara, farklı bir bilinç altına sahibiz. Bugün korkularımızın kilo kontrolünde nasıl etkili olduğu, hangi korkunun vücudumuzun hangi bölgesinde yağ olarak depolandığından bahsedeceğiz. 

Kilo probleminin altında yatan korkular, vücut sistemimizdeki yağ dengesini de bozmaktadır. Korku; kişinin korunma ihtiyacı duyduğunu gösterebildiği gibi, korku gizli bir öfkeyi ve bağışlamaya gösterdiği direncide işaret edebilir. Louıse L.Hay ve Mona Lısa Schulz Her Şey Yolunda kitabında; kalçalarda birken kiloların ‘’Ebeveynlere duyulan inatçı öfke birikimleri’ Karın bölgesinde ‘’ Yeterince bakılıp beslenemediği için var olan öfkenin’’  kol bölgesindeki yağlanmanın ‘’ kendisinden sevgi esirgendiği için öfke duymak’’ Uyluk bölgesindeki kilonun ‘’ Çocukluk dönemine ait, bastırılmış yoğun öfke birikimi ve çoğunlukla babaya duyulan öfkeden’’ kaynaklandığını belirtmişlerdir.

holistikmuhendis.png
Bilinçaltı tamamen bizi korumak için programlanmıştır. Korkular yaşandığı anda, beyne otomatik olarak giden sinyal bizi korumaya yönelik olmakta, korku sırasında ihtiyaç olabilecek enerji için vücudumuz otomatik olarak yağ depolamaktadır. Farketmediğimiz, başedemediğimiz her korku yeme isteğimizi arttırdığı gibi yemek yiyerek duygusal açlıkla baş etmene sebep olmaktadır.

İdeal bedene ulaşma sürecinde genel olarak tespit edilen korkular; yalnızlık, sevgisizlik, gelecek, başaramama, terk edilme, cinsel korkular, beğenilmeme, onaylanmama, hata yapma,ölüm ve hastalık,  gibi korkulardır. İçinde bulunduğumuz bu süreç korkularımızı daha da arttırmaktadır.

Kalıcı bir ideal kilo için kişi korkularıyla yüzleşmelidir. Korkularının farkına varmalı ve korkularıyla barış imzamalıdır. Korkularımız bizim yöneticilerimizdir.  Bilinçaltında korkularınla ilgili yaptığın her çalışma, korkularını biraz daha azaltacak ve geçmişinde temizlediğin her olayla biraz daha güçlenmeni sağlayacaktır. Korkular bittiğinde vücut otomatik olarak yedekte depolama ihtiyacı duyduğu enerjiyi, yağı depolamaktan vazgeçer ve ideal ve kalıcı kilonuza ulaşmanız çok daha kolay olacaktır.

Korkularımızla nasıl baş edebiliriz?

Öncelikle var ise korkularınızı kabul etmekle başlayın. Kabul etmek, çözümün en önemli adımıdır.

Korkularla baş edebilmek için, var olan korkunuzun ne zaman oluştuğunu bulun. Bazı korkularında bize ait olmadığını bilin..Kollektiften aldığımız aslında bize ait olmayan inançlar gibi...

Korkularınızla karşı karşıya kaldığınızda yeme davranışlarını gözlemleyin

Korkunuzu bedeninizde hangi organınızda hissediyorsunuz

Ve nefesinizi o bölgeye verin. Her nefes verişte yeni enerjiyi her nefes alışta korkunuzu dışarı verdiğinizi imgeleyin.

Gün içinde düzenli olarak su için. Su olumsuz duyguların atılmasına yardımcı olur ve sakinleştirir.

Korku yaşadığınız anlarda, fiziksel olarak aktifleşmek korkunun vücudu yönetimini azaltır. Güzel bir müzik eşiliğinde bir dans, kulağa bile hoş geliyor öyle değil mi?

Korkular hatayımızda bize bilgelikte sağlar. Ne öğretiyor, öğretmek istediği ne? Kulak verip, sadece bu öğretiyi bulmak korkudan özgürleşmeyi sağlayabilir.

Korkularınla tek başına baş edemiyorsan destek almaktan kaçınmamalısınız.

Ve kendinize korkularınızla ilgili olumlamalar yapın. ‘’Tüm korkularıma rağmen, kendimi seviyorum onaylıyorum ‘’ demek bile korkunuzun şifalanmasına yardım edecektir.

En büyük şifadır Sevgi..... Sevgiyle ve ışıltınızla kalın.
Senem Köse  Bektaş
Holistik Beslenme Danışmanı 

İnstagram @holistikmuhendis 
Twitter @senemkose14

Önceki ve Sonraki Yazılar