Gebelik

Herkese merhaba

Geçen gün sosyal medya hesabımda ‘Diyetisyen Ne Yapar?’ diye bir yazı paylaştım. Herkesin aklındaki tek cevap ‘kilo verdirir’ oldu. Aslında sadece kilo verdirmez hayatınıza renk katar.

Nasıl mı?

Var olan özgüveninizin 1 kat daha artmasına, ruhunuzun renklenmesine, daha sağlıklı olmanıza, gençleşmenize, kısmetlerinizin açılmasına ve hatta hamile kalmanıza destek olur.

Bu paylaşımımın üzerine birçok soru ve yorum aldım. En merak edileni ‘hamilelik’ durumu oldu. Çünkü birçok aile yaşadığı stresler, beslenme düzensizlikleri ve hormon yapılarının değişmesi yüzünden bebek sahibi olmakta zorluk çekiyor. Bunun en sağlıklı yolu önce vücudu tanımak ve buna uygun beslenme tarzının oluşturulmasından geçer.

Bebek isteyen aileler için, kişiye özel uygulanan beslenme programları ile annelerin bütün besin depolarının dolmasına ve hormon yapılarının daha düzenli çalışmasına destek sağlandığı için hamile kalma durumu %75 oranında artmaktadır.

Nitekim Annelik zor zanaat…

Hamilelik ve doğum gerçekten çok zor bir iştir. Doğa bu görevi kadınlara vermiştir. Bir bebek daha dünyaya ‘merhaba’ demeden (gelmeden bile) annesinden alabileceği her şeyi almaya çalışır. Bu süreçte hem annenin hem de bebeğin sağlığını korumak çok önemlidir.

Hamilelik sürecinde bebek en çok neye ihtiyaç duyar?

  • Kalsiyum: bebeğin gerekli olan kalsiyumu senin kan dolaşımından çeker. Fakat yeterli oranda temin edemezse, kemiklerindeki kalsiyumu çeker.

Günde en az 1000 mg kalsiyum desteği aldığına emin ol. Yani günde en az 3 su bardağı süt tüketmeye çalış.

  • Demir: demir kanda hemoglobin oluşumunu destekler. Hemoglobin gelişmekte olan organlara oksijeni kan yoluyla taşımakla görevlidir.

Yapılan araştırmalara göre günde 27 mg demir alınması tavsiye ediliyor. Besinlerle günlük demir ihtiyacını karşılayabilme biraz zor. Mutlaka demir takviyesi alman gerekebilir.

  • Protein: plesanta, karaciğer, akciğer, beyin ,yağ ve kas dokuları üretmek için.







 

Anne olmak için;

  1. Gebe olmadan önce kilo ver : ideal kilonun %25 inden fazlasına sahip olmak, hamileliğe bağlı yüksek tansiyon ve diyabet riskini arttırır. Her iki sağlık problemi doğumdan hemen sonra geçebilir, bazen de geçse bile ileride tekrar ortaya çıkabilir.

 

Hamileliğinizin birinci trimester (1-13.hafta) kilo verebilir veya kilo durumunuzu sabitleyebilirsiniz. Çünkü ikinci trimester döneminde (14-26. Hafta) hafif kilo alımlar başlar. Kilo alımı üçüncü trimester döneminde (27.-40. Hafta) hızlanır.

Anne adayının hamilelik süresince alması gereken kilo ağırlığı 9-12 kg arasında olmalıdır.

 

  1. Meme kanseri riskine karşı birden fazla çocuk sahibi ol: Yapılan çalışmalarda gebelik sürecinde regl dönemi durduğu ve bu esnada memede oluşan hücre bölünmesi engellendiği için meme kanseri riski %7 oranında azalır. Bu koruyucu etki her hamilelik döneminde artar .

 

  1. 2 çocuk arasında en az 24 ay olsun: Üst üste çocuk sahibi olmak, annenin bütün depolarının boşalmasına, enerjisinin düşmesine neden olur. Ayrıca vücutta yağ depolanmasını arttırır.

 

Mucize sizde;

Biz diyetisyenler sadece sizleri doğru yönlendirerek, içinizdeki enerjinin ortaya çıkmasına yardımcı oluyoruz. İstenilen uyum, doğru enerji ve beslenme programları ile sizleri daha kaliteli, sağlık dolu bir geleceğe hazırlıyoruz.

Hayat sizlerle, içinizde gizlenmiş ışıltıların ortaya çıkmasıyla güzel !

Diyetisyen Esra ARAN Beslenme ve Danışmanlık Merkezi

// 0 232 290 0 298 //temmuz 2017

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.