Senem Köse Bektaş

Senem Köse Bektaş

HANGİ BESLENME ÇAKRALARINIZI GELİŞTİRİR?

Yemeğin çakralarımızla ne ilgisi var? Çakra beslenmesi ile enerji merkezlerimizi canlandırabileceğimizi hiç duydunuz mu?

Çakra beslenmesi, modern bilim ve eski şifa tekniklerinin birleşmesi ile ortaya çıkan eski çakra öğretilerine dayanan bir sistemdir. Vücudumuzda bulunan 7 çakra, vücuttaki tüm organları temsil etmekte olup her biri birbiriyle sürekli iletişim halindedir. Her sistem, çeşitli fizyolojik fonksiyonları gerçekleştiren bezlere ve vücut bölümlerine dayanır.

Çakralarımızın dengesi zaman içinde sürekli değişiyor. Çakralarımız dengede mi? sorusunu her an fark edebilmek bazen mümkün olmayabilir. Bu nedenle, en günlük ve doğal şeyleri yaparak – yeme ve içme – onların dengelenmesine ve enerjimizin yükselmesine yardımcı olabiliriz.

Bunun için çok çeşitli teoriler ve yaklaşımlar var. Bazıları yiyeceğin renginin hangi çakrayı açacağınızı belirlediğine inanır. Örneğin kırmızı yiyeceklerin kök çakranın açılmasını teşvik ettiği söylenir. Öte yandan, oruç tutarak belirli çakraları dengeleme imkanıda vardır.

Bu yüzden bazı bilgileri derleyerek ve bizim için uygun bir beslenme rehberiniz öğrenebilmek için yazımı okumaya devam edebilirsiniz.

Kök çakra – beslenmesi

Vücudumuzda proteinden oluşan; adrenal bezlerimizi, bağışıklık sistemini, DNA’mızı, deriyi, kemikleri, bacakları, kasları, eklemleri, ayakları, tüm bölümleri kapsamaktadır. Kökümüzü beslemek için protein içeren besinleri alarak şekerimizi dengede tutmak çok önemlidir.

Özellikle kırmızı sebze, meyve ve tohumlar kök çakramızı güçlendirebiliriz.

hangi-beslenme-cakralarinizi-gelistirir.png

İşte bazı örnekler:

Pancar, turp, yaban havucu, turp, maydanoz kökü, pancar, domates, soğan, elma, ahududu, goji meyvesi, kızılcık, kiraz ve çok daha fazlası.

Kabak çekirdeği, susam, çam fıstığı, ayçiçeği çekirdeği, özellikle bu tür tohumlardan elde edilen yağlar da çok faydalıdır.

Baklagiller, fındık, süt ürünleri, soya fasulyesini de kök çakranız için beslenmenize ekleyebilirsiniz.

Sakral çakra - beslenmesi

Sakral çakra vücudumuzun akışkan kısmıdır, yaratıcılığımızı etkiler. Üreme sistemimiz, safra kesesi, böbrekler, ince ve kalın bağırsak, gibi organlarımızda akış devam eder. Bu akışın sağlıklı olabilmesi için bol su alımı önemli olduğu kadar sağlıklı yağ kaynakları olan kuruyemiş ve balık beslenme planında olmalıdır. Bu çakramız için yiyebileceğimiz besinler genelde turuncu renklidir. İşte bazı örnekler;

Mango, kavun, armut, ananas, nar, üzüm, çilek, yaban mersin, bal kabağı, patates, tatlı patates, havuç, kayısı

Mide Çakrası - beslenmesi

Mide çakrasının sıcaklığa ve metabolizmayı artıran beslenmeye ihtiyacı vardır. Ateş merkezi olarakda adlandırılır. Bu yüzden bize neyin enerji verdiğini nelerin enerjimizi aldığını bilmek de çok önemlidir. Vücudumuzun ateş merkezi için beslenmemizde baharatlar ve sıcak içeceklerle yer vermek çok değerlidir.

Sarı sebze ve meyvelerde bu çakranın beslenmesinde kullanılır. Zencefil veya biber, limon muz, anason, tarçın, karanfil, mercimek ve tam tahıllar bunlardan birkaçı...

Kalp çakrası - beslenmesi

Aşkın mideden geçtiği iyi bilinir, ancak yemek aynı zamanda kalbi de memnun edebilir. Sevgiyle hazırlanan yemekler, kalplerimizin daha hızlı atmasını sağlar ve böylesine harika yemeklerin tadını çıkarabildiğimiz için şükretmemizi sağlar. Kolları, koltuk altlarını, kan damarlarını, göğüsleri, elleri, kalbi, akciğerleri, lenfatik sistemi, omuzları ve bilekleri yönetir. Rengi yeşil olan bu çakra için yeşil besinler tercih edilmelidir. Çünkü nitrat içeren bu besinler kalp damarlarının açılmasını sağlar. Neler derseniz;

Ispanak, pazı, lahana, avokado, brokoli, hindiba, roka, marul, fesleğen, maydanoz, mercanköşk, kekik, biberiye..

Boğaz Çakrası - beslenmesi

Sözlü ifademizde rol alan bu çakra boğaz, tiroid bezi, ağız, yanak, çene ve kulaklarımızı kapsar. Açık bir boğaz çakrası, çevrenizle kolay ve kaygısız iletişim kurmanızı sağlar. Bu nedenle, aşağıdaki yiyecekler size kolaylık ve ferahlık sağlayacaktır.

Ayrıca bu çakrada ne yediğimiz kadar nasıl yediğimizde önemlidir. Yeme eylemi sırasında sakin, kaygısız ve iyi bir çiğneme çok önemlidir.

Deniz börülcesi, deniz fasulyesi, sıcak çorba, bitki çayları, bal, keten tohumu, kuşburnu ve chia tohumları boğaz çakranızı arındırır.

Üçüncü göz çakrası - beslenmesi

Sezgilerimizle ilgili olan bu çakra hipofiz bezi ile ilgilidir. Belirli oruç ritüellerini uygulamak bu çakranın dengelenmesinde çok önemlidir. Diğer yandan beslenmeye mavi mor sebze veya meyveler eklenebilir. . Mavi mor besinlere örnek;

Yaban mersini, kara üzüm, böğürtlen, incir, zerdeçal ve defne de bu çakraya yardımcı olur.

Taç çakra - beslenmesi

Ruhumuzla bağlantılı olan bu çakra için beyaz besinleri tercih etmemiz gerekir. Bu çakra psikolojimizi, Enerji meridyenlerini, sinir sistemi, hipofiz bezini etkiler. Boğaz çakrası gibi bu çakrada nasıl yediğimiz önemlidir. Yiyebileceğimiz beyaz besinler;

Karnabar, soğan,sarımsak, hindistan cevizi, susam...

Şifanın gücü için kendine bir adım at .... Işıltınızla var olun...Sevgilerimle

Senem Köse Bektaş
Holistik Beslenme Danışmanı /Theta Healing Uygulayıcısı Gıda Mühendisi
İnstagram @holistikmuhendis
Twitter @senemkose14

Önceki ve Sonraki Yazılar