Senem Köse Bektaş

Senem Köse Bektaş

HEM KEMİKLERİ HEMDE EKLEMLERİ GÜÇLENDİREN BESİNLER NELERDİR?

Kemik ve eklem sağlığı için beslenme nasıl olmalıdır sorusundan önce vücudumuzun anatomisine kısaca bir bakış atalım. Ayakta durmamızı kemikler sağlarken hareket kabiliyetimizi eklemler sağlar. Eklemler eklem yüzeylerinden, bağlardan ve eklem boşluğundan oluşur. Eklem yüzeyleri koruyucu kıkırdak ile kaplanırken, eklem bir bütün olarak besin açısından zengin bir sıvı içeren bir kapsül ile çevrilidir. Eklemlere sağlıklı kalmaları için ihtiyaç duydukları tüm önemli besinleri bu kapsül sağlar. Bu besinlere C, E vitaminleri, omega-3 yağ asitleri ve sodyum ve potasyum gibi elektrolitler de dahildir.
Kemikler vücudun kalsiyum depolarıdır. Başka bir yerde kalsiyum eksikliğimiz varsa, bu kemikler tarafından sağlanır. Bu, zamanla yetersiz kalsiyum alımının kemikleri zayıflattığı anlamına gelir. Kemikler için çok önemli olan bir diğer mikro besin D vitaminidir. Ağırlıklı olarak güneş yardımıyla kendi ürettiğimiz vitamin, kalsiyumun emilmesinde ve kullanılmasında rol oynar. Güçlü kemikler için de önemli olan diğer makro ve mikro besinler; protein, magnezyum, çinko, K vitamini ve manganez dir...Vücudumuzda ekip çalışması yapan kemik ve eklemlerin işlevlerini yerine tam getirebilmesi ve sağlıklı kalabilmeleri için her ikisi içinde uygun yeterli ve dengeli beslenilmelidir.

hem-kemikleri-hemde-eklemleri-guclendiren-besinler-nelerdir-1.png

Hem kemikleri hemde eklemleri güçlendiren besinler nelerdir?

  • Brokoli: Kemikleri ve eklemleri desteklemek için en besleyici sebzelerden biridir. Brokoli, kemikleri güçlendirmeye yardımcı olan iyi bir bitkisel kalsiyum kaynağıdır. Yeşil turpgiller de ayrıca eklemlerde kıkırdağın parçalanmasını destekleyen enzimleri bloke ettiği bilinen bitki bileşiği ‘’sülforafan’’ da bulunur.
  • Keten tohumu yağı: Omega-3 yağ asitleri eklemleri esnek tutar ve iltihabı azaltır. Bunlar sadece eklem iltihabı için gerekli değildir: Vücudumuzdaki her bir hücrenin değerli yağ asitlerine ihtiyacı vardır. Keten tohumu yağı ve ceviz yağı özellikle iyi yağ asitleri bakımından zengindir.
  • Kuruyemişler: Brezilya fıstığı, badem veya ceviz - hepsi kemikleri ve eklemleri güçlendiren mineral, ‘’çinko’’ içerir. Ceviz, omega-3 yağ asitleri içeriği en yüksek olan kuruyemişler arasındadır. Tüm kuruyemişler ayrıca yüksek kaliteli bitkisel protein sağlar.
  • Yeşil sebzeler: Lahana, roka, ıspanak, pazı, pırasa - bunlar sadece kalsiyumla değil, aynı zamanda K vitaminiyle de doludur. Bunun kemikler üzerinde çifte olumlu etkisi vardır.
  • Maden suyu: İyi bir magnezyum ve kalsiyum kaynağıdır ve bu nedenle kemikler ve eklemler için iyidir.
  • Yulaf ezmesi: Yulaf kepekleri, kalsiyum ve magnezyumun yanı sıra manganez de içerirler. İz element olarak tanımlanan Manganez sağlıklı kemiklerin korunmasına katkıda bulunur.
  • Zencefil ve ginseng: Eklem sorunlarınız varsa zencefil ve ginseng yardımcı olacaktır. Örneğin Gut ve artroz için, , anti-inflamatuar özelliklere sahip yumrular kullanılır. Ginsengin romatizmadaki rahatsız edici ağrıları giderdiği bilinmektedir.

Kemikler için önemli olan D vitaminini aslında besinlerden değil, güneşten alırız. Doğrudan güneş ışığına maruz kaldığında vücut deri altında kendi D vitaminini üretir. Özellikle karanlık kış aylarında gün ışıkları çoğu zaman yetersiz kalır ve bu durumda takviye almakta fayda var.

Beslenme ile birlikte düzenli sporda çok ama çok önemlidir. Düzenli egzersiz kemik büyümesini uyarır ve eklemleri esnek tutar. Hareket olmadan eklemler fonksiyonel kalamaz. Çünkü: Eklem kıkırdağı gerekli besin maddelerini ancak fiziksel aktivite ile emebilir. Kıkırdak sünger gibi çalışır ve hareket ettiğinizde sıkışır. Besinler bu şekilde alınır. Basınç düşerse, sinovyal sıvı eklem boşluğuna geri akar ve kıkırdaktan yıkım ürünlerini alır. Hareket eksikliği şu anlamada gelir: Kıkırdak içine yeterli besin giremez ve metabolik falliyetler sonucu oluşan atıklarda kıkırdak içinde kalır. Şifanın kaynağı hem besinlerde hem harekette.

Şifanın gücü için kendine bir adım at .... Işıltınızla var olun...Sevgilerimle

Senem Köse Bektaş
Holistik Beslenme Danışmanı /Theta Healing Uygulayıcısı Gıda Mühendisi
İnstagram @holistikmuhendis
Twitter @senemkose14

Önceki ve Sonraki Yazılar