Esra Aran
KIRMIZI ALARM!
Geçen hafta yazımda stres testi yapmıştınız. Yaptığınız test sonucunda stres vücudunuza hakim çıktıysa, yapmanız gerekenleri yazımda paylaştım. Hepinize stressiz veya daha az stresli bir yaşam dilerim.
KIRMIZI ALARM!
Strese verilen ilk tepki alarmı ya savaşmaktır ya da kaçmaktır. Bu tepki vücudumuzdaki beyindeki hipofiz bezinin adrenalin ve diğer stres faktörleri ile bağlantılı hormonları salgılamasıyla beyinde ortaya çıkan reaksiyonla aktifleşir.
Bu tepki tehlikeyle başa çıkmanız için tasarlanmıştır. Kaslar, kalp, akciğerler ve beyindeki tepkiler sayesinde diğer organ ve sistemler stresten daha az etkilenir.
Stres altında vücutta neler olur?
Kalp atışları hızlanır. Kaslara daha fazla oksijen ve glikoz gönderilir. Böyle durumlarda daha hızlı nefes alırken vücut ısısını düşürmek için daha fazla terlersiniz. Karaciğeriniz stokladığı glikozu kana gönderdiği için kan şekeriniz yükselir, böbreküstü bezleri adrenalin gibi stres hormonlarını pompalayarak savaş ya da kaç tepkisi vermenizi sağlar.
HORMANLARINIZIN ZARAR GÖRMESİ
Kısa süreli stres durumunda değişikliklerden sonra sistem normal akışına geri döner. Uzun süreli stres durumunun ise vücudunuz üzerinde ciddi etkileri vardır. Vücudunuz bu süre içinde normale dönemeden yüksek alarm durumunda kalır adrenalin pompalama işlemi devam der ve hormonlarınız normal duruma dönemez.
Vücutta oluşan bu sürekli stres durumu kan şekerine bağlı rahatsızlıklarla yüksek tansiyon problemiyle yorgunluk böbreküstü bezlerinin fazla çalışmaktan yorgun düşmesi ve kilo artışı gibi sorunlarla karşılaşma riskinizi artırır.
VÜCUDU STRESE SOKAN YİYECEK VE İÇECEKLER
Sağlığınızı korumada ve stresi azaltmada dengeli bir beslenme sisteminin varlığı çok önemlidir. Ancak bazı yiyecek ve içecekler de güçlü uyarıcılar olduklarından vücutta doğrudan stres belirtilerinin görünmesine neden olurlar. Bu uyarıcı etki karaciğerin fazla çalışmasına neden olur kan şekeri düzeyini etkiler ve uzun vadede sağlığınız için zararlı olabilir.
=Kafein. Kafein , cay , kahve , çikolata ve kolalı içeceklerde bulunur. Kafein alımı adrenalin salgılanmasına neden olur. Böylece stres düzeyini artırır. Kafein bağımlılığı stres hormonu üreten böbrek üstü bezlerini yorar. Stres hormonları da metabolizmanın çalışma düzenini de etkiler.
Sonuçta kafein alımı uzun vadede özelliklede kötü beslenen kişilerde kilo alımına neden olur. Fazla kafein tüketimi de vücutta uzun vadeli stresle aynı etkileri yapar.
= Alkol. Alkol stresin ana nedenlerinden biridir. Birçok kişi stresi uzaklaştırmak için içer. Özellikle alkol ve stresin bir arada olması vücut için ölümcüldür. Alkol adrenalin salgılanmasına neden olur.
Sonuçta sinirsel gerginlik asabiyet ve uykusuzluğa neden olur. Fazla alkol alımı kalpte yağ depolanmasına neden olur ve bağışıklık sistemini zayıflatır. Alkol aynı zamanda karaciğerin vücuttan toksinleri atma yeteneğini de sınırlar. Stres altıdayken vücut farklı toksik maddeler üretir. Bu toksikler karaciğer aracılığıyla filtre edilmediği zaman vücutta dolaşmaya devam ederek ciddi hasarlara neden olabilirler.
= Tatlılar. Şeker de vücuda gerekli hiçbir besin maddesi yoktur. Vücutta kısa süreli enerji artımı sağlar. Böbreküstü bezlerinin daha fazla çalışmasına neden olarak onu yorar.
Sonuçta bu durumda asabiyet konsantrasyon düşüklüğü ve depresyona neden olur. Fazla seker tüketimi pankreasa büyük bir yük getirir sonuçta kişinin şeker hastası olma riski artar.
= Tuzlu yiyecekler. Tuz tansiyonu yükseltir. Böbreküstü bezlerini yorar. Duygusal dengesizliğe neden olur. Ayrıca yüksek tuz içeren yiyecekleri (jambon, turşu, sosis gibi) diyetinizden çıkartın.
= Katkı maddeleri, koruyucular ve diğer kimyasallar. Vücudunuz katkı maddeleri ile başa çıkabilmek için daha fazla çalışmak zorunda kalır.
Sonuçta bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek gibi daha yararlı işler işin kullanılabilecek değerli vitamin ve mineraller katkı maddelerini vücuttan atmak için kullanılır.
Stressiz keyifli bir yaşam sizlerle olsun !
ESRA ARAN BESLENME VE DANIŞMANLIK MERKEZİ // ARALIK 2017
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.