Ebru Akçınar Özgür
Vergisini Düzenli Ödeyene Vergi İndirimi
Değerli Okurlarım ;
Bu gün sizlere TBMM kabul edilen ancak henüz yayımlanmayan Cumhurbaşkanımızın imzalaması üzerine yayımlanacak ve yürürlüğe girecek olan Gelir Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 121. Maddesinde “vergiye uyumlu mükelleflere vergi indirimi” başlığı altında yapılan düzenleme ile getirilen gelir vergisi indirimi ile ilgili bilgiler vermek istiyorum.
193 Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer 121. maddesi, “Vergiye uyumlu mükelleflere vergi indirimi” başlığıyla yeniden düzenlenmiştir. Buna göre;
-Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle gelir vergisi mükellefi olanlar
-Kurumlar vergisi mükelleflerinden finans ve bankacılık sektörlerinde faaliyet gösterenler, sigorta ve reasürans ve emeklilik şirketleri ile emeklilik yatırım fonları hariç olmak üzere
1 - İndirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile bu yıldan önceki iki yıla ait vergi beyannamelerini süresinde verenler ve bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergileri kanuni süresinde ödeyenler (10 liraya kadar eksik yapılan ödemeler bu şartın ihlai sayılmaz)
2 - (1) numaralı bentte belirtilen süre içinde haklarında beyana tabi vergi türleri itibariyle ikmalen, resen veya idarece yapılmış bir tarhiyat bulunmayan (yapılan tarhiyatın mahkeme kararı ile ortadan kaldırılması, uzlaşma veya düzeltme hükümlerine göre tamamen ortadan kaldırılmış olması durumu bu şartın ihlali sayılmaz)
3 - İndirimin hesaplanacağı beyannamenin verildiği tarih itibariyle vergi aslı borcu 1.000.- TL’nin üzerinde vergi borcu olmayanlar
4 - İndirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile önceki dört takvim yılında Vergi Usul Kanununun 359. Maddesinde sayılan fiilleri işlememiş olanlar
Yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanacak verginin % 5’ini ödenmesini gereken gelir veya kurumlar vergisinden indirebilirler. Hesaplanan indirim tutarı 1.000.000.- TL’den fazla olamaz. İndirilecek tutarın ödenmesi gereken vergiden fazla olması durumunda kalan tutar, yıllık gelir vergisi ve kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihi izleyen 1 tam yıl içinde mükellefin talebi üzerine diğer vergi borçlarına mahsup edilir. Bu süre zarfında mahsup edilemeyen tutar hiçbir zaman red ve iade edilmez. Gelir Vergisi mükellefleri açısından hesaplama yapılırken ticari, zirai ve mesleki faaliyetten elde edilen kazanç toplamının gelir vergisi matrahı içinde oranı dikkate alınarak hesaplama yapılır. Yani bu kişilerin diğer gelir unsurları (gayrimenkul sermaye iradı, menkul sermaye iradı, ücret ve diğer kazanç ve iratlar) sebebiyle bildirdikleri matrahlara isabet eden kısımlar ilişkin bu istisnadan faydalanamazlar.
Vergi indiriminden yararlanan mükelleflerin, öngörülen şartları taşımadığının sonradan tespiti halinde ilgili vergilendirme döneminde indirim uygulaması dolayısıyla ödenmeyen vergiler, vergi ziyaı cezası uygulanarak tahsil edilecektir. Bu hüküm indirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile bu yıldan önceki son iki yılda herhangi bir vergiye ilişkin beyanların gerçek durumu yansıtmadığının, indirimden yararlandıktan sonra tespit edilmesi halinde söz konusu tarhiyatın kesinleşmesi üzerine de uygulanır. Bu durumda 5 yıllık tarh zamanaşımı yapılan tarhiyatın kesinleştiği tarihi takip eden takvim yılından başından başlar.
Bu maddede geçen vergi beyannamesi ve vergi ibareleri, Maliye Bakanlığı’na bağlı vergi dairelerine verilmesi gereken vergi beyannameleri ile bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergileri ifade eder.
Bu düzenlemelere göre ödemesi gereken tüm vergileri düzenli ödeyen, hiç aksatmayan mükelleflere belli şartları yerine getirme koşulu ile %5 vergi indirimi getirilmiş olmaktadır.
"Bir değişim, bize gelişme fırsatını sağlayacak olan bir sonraki değişime yol açar."
Vıvıen Buchen
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.