Senem Köse Bektaş
YAŞAMI MÜMKÜN KILAN BİR VİTAMİN; C VİTAMİNİ
Kimyasal adı ‘Askorbik Asit’ olan, vücut tarafından üretilmeyen, bu yüzden dışarıdan aldığımız C vitamini hakkında pek duymadığımız bilgilerden bahsetmek istiyorum. Çoğu insan C vitamini ile güçlü bir bağışıklık sistemi arasında ilişki kurar. Bu ‘’Doğrudur.’’ C vitamini, bağışıklık sisteminin normal işleyişine katkıda bulunur. Ancak vücuttaki diğer birçok işlevi de yerine getirir. Etiket okumayı seviyorsanız, bir çok gıda da katkı maddesi olarak Askorbik Asidi görmüş olmanız mümkün..Gıda koruyucu olarak da kullanılan tüm canlılar için yaşamı mümkün kılan vitaminlerden biri olan C vitaminin diğer faydalarını yazımda bulacaksınız.
- C vitamini, bağışıklık sistemize katkısı en önemli özelliğidir, diğeri ise psikolijimizi stabil tutmasıdır.
- C vitamini suda çözünen bir vitamin olup fazlası 24 saat içinde vücuttan idrarla dışarı atılır, ancak çok az miktarda metabolizma için böbreklerde depolanır.
- Hastalığa neden olan, tüm mikroorganizmaların (parazitler, bakteriler, virüsler, serbest radikaller) en güçlü düşmanıdır. Bağışıklık sistemimizin en temel taşlarından olup, serbest radikallere karşı güçlü bir antioksidan olması sebebiyle C vitaminine gençlik iksiri de diyebiliriz.
- C vitamini bağdokumuzu güçlendirir ve kollajen üretiminde önemli rol oynar. Buda yara ve yanıkların daha çabuk iyileşmesini sağlar.
- C vitamini kilo kontrolünde etkili bir vitamindir. Peki nasıl yapar bunu? Protein yapıtaşı olan ‘’Lisinden’’ ‘’Carnitin’’ i sentez eder. Ve bu madde kandaki yağ moleküllerini alarak yakılmak üzere hücrelere taşır. Ayrıca C vitamini yağları eriten stres hormonlarının üretimini sağladığından çok önemli bir zayıflatıcıdır.
- C vitamini kalsiyum kadar dişlerimiz içinde çok önemli bir vitamindir. Yapılan çalışmalarda yüksek oranda C vitamini aldıktan sonra yaklaşık yarım saat sonra diş eti kanamalarının durduğu tespit edilmiştir.
- 1000 mg C vitaminin çok güçlü bir ağrı kesici olduğu ispatlanmıştır. İltihaba bağlı bir ağrı varsa sadece iltihabı yok etmez ağrıyıda keser. C vitamini ile birlikte 2. Bir ağrı kesici almanıza gerek kalmaz.
- Herkesin bir ağrı eşiği vardır. Ancak C vitamini bu ağrının en az seviyede hissedilmesini sağlamaktadır.
- Romatizmal hastalıklarda hem ağrı iletimini hem de enflamasyonu azaltması sebebiyle olumlu etkiler görülmüştür.
- Yapılan araştırmalar sonucu kanser üzerindeki tedavi etkisi kanıtlanan C vitamini Uzakdoğu’da kanser tedavi sürecinde kullanılmaktadır.
- C vitamini, beyin dalgalarının aktivasyonunu arttırır. Sınava hazırlanan çocuklarınızın yeterli miktarda C vitamini alması bu açıdan çok önemlidir. Ayrıca beyin iltihabını önlemede de kulanılmaktadır.
- Mukus eritici özelliği vardır. Buda balgamın daha çabuk atılmasını sağlar.
- C vitamini Beta Glukan olarak da kullanılır. Beta Glukan; kalp ritmi sorunu olanda, kalp kasının güçlendirerek ritmin düzenlenmesini sağlar. Damar daralması, hipotroid, solunum yolu problemleri, yüksek tansiyon, migren gibi hastalıklarda da takviye olarak kullanılmaktadır.
- Ateş düşürücü özelliği vardır. Küçük çocuklara C vitamini içeren gıdaları vermek ateşi düşürür.
- Egzamaya karşı çok etkilidir. Hem ağız yoluyla hemde egzamalı dokulara direk C vitamini krem olarak sürüldüğünde dokuların iyileşmesi hızlanır.
- Diyabet hastalarında, sorbitol seviyesini düşürmesinden dolayı yüksek şekerin oluşturduğu hasarları önler.
- Yaşlılık döneminde ortaya çıkan cilt üzerindeki beneklenmeleri önler. Ayrıca damar tıkanıklığını önlemesinden dolayı Demans, kalp krizi gibi hastalıklarıda önelemektedir.
- C vitamini takviyelerinde C vitaminin miktarı Ünite (UI) olarak yazılır. 10.000 UI, 500 mg a denk gelmektedir.
Ancak tüm faydaları için C vitaminide dahil olmak üzere tüm vitamin ve mineral takviyelerinin doktor kontrolünde kullanılması gerekmektedir.
C vitamini suda çözünen bir vitamindir demiştik, ısıya ve ışığa karşıda çok hassastır. Taze meyve ve sebzeler serin, kuru bir yerde ve hasattan sonra mümkün olduğu kadar kısa bir süre muhafaza edilmelidir. Hızlı ve derinlemesine bir yıkama, ıslatma veya uzun süre yıkamadan daha iyidir.
Pişirme ve hazırlama süresi; Gerektiği kadar uzun, ancak olabildiğince kısa! Biraz suda haşlamak veya buharda pişirmek en iyisidir.
C vitamini ilk kesildiğinde, yıkandığında ve pişirildiğinde kaybolur. Bu nedenle salatayı yemekten hemen önce hazırlamak, sadece sebzeleri buharda pişirmek ve pişirme işleminin sonuna doğru maydanoz gibi otları yemeğe eklemek önemlidir.
İçilen her sigara C vitamini tahrip etmektedir. Kıskançlık, çaresizlik ve agresiflik gibi hisler 20 dakika içerisinde 300 mg C vitaminini yok etmektedir. Duygularımızın hislerimizin beslenmede önemi nasıl da büyük değil mi?
Sevgiyle ve ışıltınızla kalın.
Senem Köse Bektaş
İnstagram @holistikmuhendis
Twitter @senemkose14
Bu yazı sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.